Pank je mrtav...

Yes that's right, punk is dead, It's just another cheap product for the consumers head.

Saturday, December 02, 2006

Budizam i...


Proslog meseca, u Beogradu, boravio je jedan theravadaski budisticki monah i odrzao dva predavanja u Kult teatru. Nisam bio na prvom predavanju, koje je pretpostavljam bilo posveceno uvodnoj prici u budizam, dok se drugo, koje jesam uspeo da posetim, bavilo prakticnim savetima u vezi sa meditacijom i kao takvo, meni licno bilo je uspesno, posto je Adjan Munindo imao dobre predloge za pravilan polazaj kicme i tela, to jest za polozaj koji ne umara i dopusta da se koncentracija usmeri na disanje, bez dodatnog otezavanja povezanog sa nepravilnim telesnim polozajem.

Nekako se ovo predavanje poklopilo sa odrzavanjem studentskog zbora na Filozofskom fakultetu, posvecenog dizanju pobune protiv previsokih skolarina - u jednom danu sam imao priliku da prisustvujem dvema potpuno razlicitim pristupima zivotu – jednom emotivnom, energicnom, usmerenom ka pokusaju menjanja drustvene stvarnosti, i drugom, kontemplativnom, povucenom, u kome je drustvo samo jos jedan objekt vezbanja samospoznaje. (O ovoj suprostavljenosti nekom drugom prilikom, ako ikada dovrsim prevode tekstova o vezi izmedju budizma i anarhizma).

Ovde bih se sada zeleo osvrnuti na nesto sto bi se, rogobatno i pretenciozno, moglo nazvati metabudistickom analizom. Kako izgleda budizam kada se distancirano posmatra sa strane - koji su mu dometi, a koja su ogranicenja, gde su granice u odnosu na druge sisteme?

Budizam i hriscanstvo

Osnovni pojmovi na kojima je zasnovano hriscanstvo, ne postoje u budizmu, ili su tumaceni skoro potpuno u suprotnosti sa hriscanskim idejama – ovako bi sazeto mogao da izgleda opis odnosa izmedju budizma i hriscanstva.

  1. Bog, kao vrhovni autoritet, ili kao izvor ljubavi, ili kao tvorac naseg sveta, u budizmu ne postoji. Postoje razlicita bozanstva, koja vise sluze kao metafore u poucnim pricama, i koja ne poseduju sustinsku nadmoc nad covekovom pozicijom (ponekad su cak i ismevana zbog svoje omamljenosti i izgubljenosti). Ideja prvobitnog tvorca, strana je budizmu, kao i celokupnoj indijskoj filosofiji.

  2. Ideja vecite duse koja ce nakon smrti po zasluzi otici u raj ili pakao, ne postoji. Uopste, ucenjem o nepostojanju duse, anatti, budizam cini najradikalniji teorijski iskorak u odnosu na ostale religije.

  3. Buda je covek kao i svaki drugi, dok je Isus, par stotina godina nakon svoje smrti, proglasen za sina Bozijeg.

  4. Budizam, i kada je dobio svoj ideoloski uoblicen -izam, nikada nije progonio neistomisljenike, ili ih cerecio i spaljivao, kao sto su to radile hriscanske kolege. Razlog za to, pretpostavljam, jeste stalni, kroz vekove uvek odrzavani, sarkasticni odnos prema zagovornicima konacnih istina.

Ipak, na prakticnom nivou, mogu da se nadju odredjene veze, pre svega izmedju budistickog saosecanja i hriscanske ljubavi (iako su neki samoproklamovani hriscani, kao sto je Berdjajev, nalazili za shodno da dokazuju nadmoc ljubavi hriscana nad saosecanjem budista). Takodje, mogla bi se povuci paralela izmedju isihazma, meditativne prakse svetogorskih monaha, i razlicitih meditativnih tehnika koje se praktikuju u budizmu, ali iako ove slicnosti postoje, one su delovi dva potpuno razlicita sistema - jednog dogmatskog i hijerarhijskog (hriscanstvo), drugog prakticnog i cak previse sklonog ne guranju nosa tamo gde mu mozda nije mesto (budizam).

Medjutim, sa druge, eticke strane, budizam se moze shvatiti kao elitno hriscanstvo – sistem vrednosti je slican, vrednuju se saosecanje, blagonaklonost i ljubav, s tim sto su argumenti, filosofija i praktikovanje onog sto se propoveda, na strani budizma – zato sam iskoristio rec “elitno”. To moze delimicno da objasni popularnost budizma na Zapadu, medju intelektualnim krugovima - ljudima vaspitanim u hriscanskom i post-hriscanskom okruzenju, po navici je blizak “humanisticki” sistem vrednosti, a u budizmu mogu da pronadju prinicipijalnost i racionalnost koju hriscanstvo ne poseduje.

Budizam i patnja

Objasnjavajuci sve ljudske koncepte i ideologije kao slike ljudskog uma, slike koje se trebaju pazljivo posmatrati da bi se spoznale zakonitosti funkcionisanja uma, budizam je kao krajnji kriterijum usmeravanja ljudskih napora ka prosvetljenju (posto je idejne sisteme obelezio kao nedovoljne) oznacio patnju. Citav svet ispunjen je patnjom, nase licnosti su patnja, bilo gledano u konkretnoj situaciji bolesti i nesrece, bilo dublje, kao nedovoljnosti i nesavrsenosti sveta u kome zivimo. Ovde se nalazi tacka u kojoj je budizam kao egzistencijalna filosofija verovatno najpodloznija napadima.

Konkretna patnja jeste dozivljaj koji moze svakog da izbaci iz dnevne rutine i usmeri ga ka traganju za srecnijim zivotom, ali sta je sa onima koji su zadovoljni svojim zivotom i izborima koje prave? Njima se nudi apstraktnije objasnjenje, da je sustina sveta nesavrsenost, te da zbog toga treba upraznjavati budisticku praksu, da bi se izbegla patnja u buducnosti. Ovde se otvara mogucnost razvoju budizma u pravcu koji je Buda kritikovao, u kom koncepti uma postaju vazniji od upoznavanja uma, a prica o bolu nije vise konkretna, alarmantna situacija sto poziva na akciju, vec intelektualna konstrukcija uoblicena tradicijom i racionalizirajucim naporima mnogih budistickih monaha i svetovnjaka da sa drugima podele sopstvene spoznaje.

Istina o patnji, “dukkha”, ne bi smela da se bazira na snazi ubedjivanja, posto se onda priblizava ostalim religijskim dogmatskim ucenjima sto prodaju macka u dzaku. Ona mora biti rezultat sopstvenog uvida u osnove, kako sopstvenog bica, tako i same realnosti. Oni koji ne poseduju takav uvid i dozivljaj sveta u kome zive, ne mogu praktikovati budizam, bar ne na nacin na koji je tradicionalni budizam objasnjavao Budino ucenje u svojim spisima.

Buda je rekao da njegovo ucenje nije za svakoga, i da je shvatanje Plemenite istine o patnji/dukkhi, najvazniji korak ka prosvetljenju. Ovo je granica budizma kao egzistencijalne prakticne filosofije/mudrosti, koja ako se predje, ustupa mesto religijskom misljenju, sustinski bliskom nekim drugim dualistickim sistemima, sto dele svet na “ovaj” (samsara, patnja) i “onaj” (spasenje, nirvana/nibbana). Ono sto je uspelo da sacuva budisticku filosofiju od “pada” u ovakav pojednostavljujuci dualizam, je, verujem, meditativna praksa vezbanja decentracije od sopstvenih zavodecih zelja i tumacenja. Budizam, kroz ucenje u patnji/dukkhi, uspevao je da balansira skliskom granicom izmedju prakticnosti i dogme, nekad skrecuci vise u jednu, a nekad u drugu stranu, zavisno od drustvenih okolnosti u kojima se razvijao, kao i od napora ljudi koji su ga praktikovali.

Budizam i pank

Revolucionarne sezdesete su vise bile sklone istrazivanju egzotike Istoka, pored sklonosti ka istrazivanju opojnih droga, za razliku od otreznjavajucih sedamdesetih. Ipak, svojevremeno, povrsno surfujuci, otkrio sam par veza izmedju panka i budizma, ili bolje je reci, izmedju pankera i budista. Brad Warner, nekada basista 0DFX, americkog hardkor benda, ufurao se da je budisticki svestenik i izdao je knjigu Hardcore Zen (inace, ostavicu link ka njegovom sajtu, covek je jako zabavan, a ima i sta da kaze...). Nekadasnji pevac Operation Ivy-a je jedno vreme proveo u zen manastiru kao monah. Zatim baja kome je otac budisticki propovednik (tjah!), izdao je knjigu Dharma Punx, a izdao je i svoj dzanki nacin zivota i navukao se na misionarstvo. I za kraj - Crass rekose: Buddha sucks!, a zen poslovica kaze: Ako sretnes Budu na putu, ubij ga! - pazljivije analizirajuci ove dve izjave zakljucujem da su Crass prvi budisticki pank bend. Evo dobre prilike da se privede kraju ovaj esejcic.

- - -

Brad Warnerov sajt: homepage.mac.com


20 Comments:

  • At 12:21 AM, Anonymous Anonymous said…

    Krasti, lepo si ovo ispisao i ja se izvinjavam što nikako da okačim neki komentar. A greota je. Pošto sam lenjivac, okačiću komentare koje sam ispisao na srbijankafeu, pa će delovati malo nepovezano. Al', jebiga bolje i to nego ništa..

    Budizam se, kao i svaka druga religija sa vekovima koji su prošli izmetnuo u politički sistem sa hijerarhijama i svetim objektima/ ličnostima. Što nema nikakve veze sa izvornim Budinim učenjem. Izvorni Budizam je naglašeno antiautoritaran, ako već moramo da koristimo taj iraz da ga približimo pankerima, u toj meri da se čak i autoritet individue nad samom sobom naušten. 'Izjednačavanje' bogatih i siromašnih dolazi samo kao prirodna posledica shvatanja da je pojavni svet stvar unapred utvrđenog stava, ne nepromenljiva 'stvarnost'. Ne vidim mnogo smisla u pokušajima da se Budizam (ili bilo koja druga religija) promišlja isključivo u praktičnim, materijalnim katergorijama kad je njegov fokus decidirano na drugoj strani.

    Budu zajednica i nije zanimala. Budizam (izvorni, uvek pričam o izvornom) je u određenom smislu... nihilistička filosofija jer poništava praktično sve apstraktne vrednosti koje su utkane u naš svakodnevni život, nauštrb direktnog, neposrednog iskustva postojanja. S druge strane, donekle kao i kod Ničea, ovo je nihilizam plemenitog tipa koji u krajnjoj liniji slavi život iznad svega... 'Spasenje' takođe nije ispravan izraz jer nirvana, koja se shvata kao budistička analogija 'življenju u Hristu' u hrišćanstvu, ne sadrži u sebi niti moralni kvantni skok koji je u hrišćanstvu neodvojiv od spasenja, niti ontološki - nirvana ne dolazi nakon smrti i ne tiče se duše. Nirvana je večnost (ili, bolje rečeno beskonačnost) koja se iskuša za života i tiče se duha, ne duše. Satori nije vaskrsenje, satori je buđenje, on ne podrazumeva promenu stanja (kao što hrišćansko vaskrsenje podrazumeva) već samo promenu paradigme - slično hrišćanskom prosvetljenju, ali dok je hrišćansko prosvetljenj osnova za spasenje, satori je sam po sebi dostignutost cilja. Buda, da dodamo i to, nije uopšte računao na preobraćanje u 'budizam' širokih narodnih masa. Naprotiv, on je bio savršeno zadovoljan sedenjem u stanju nirvane i bivštvovanjem u ne-dvojnosti sa univerzumom. Tek je na Višnuov nagovor rešio da dopusti pojavnom svetu da ponovo bude registrovan kao takav od strane njegovih čula i da podeli svoje iskustvo sa drugima. Ne da ih preobrati, samo da im stavi do znanja kako on vidi stvari i kako se zbog toga oseća...

     
  • At 7:49 AM, Blogger krasti said…

    ('Ajde i ja onda da okacim komentar sa serbian kafea, mozda prica bude malo koherentnija, iako i dalje ne bas preterano povezana, heh):

    Uhhh, pokusacu ukratko da ostavim par zapazanja.

    O samoj reci „spasenje” - naravno da nije najbolji izbor, ali posto je termin nirvana/nibbana tradicionalno koristen da definise/oznaci stanje koje se ne može definisati/oznaciti rečima, ne razbijam mnogo glavu trazenjem pravog ekvivalenta originalnim indijskim terminima... Oslobodjenje, spasenje, kidanje lanaca egzistencije, itd...

    O nihilizmu budizma - mislim da nije najbolja reč „ponistavanje”. U Pali kanonu, najboljem sredstvu za proucavanje ranog budizma, postoji glediste, oznaceno kao pogresno, ako se ne varam imenovano kao uccheka vado, i odnosi se na ideju da se kraj egzistencije postize ponistavanjem fenomena, telesnih i dusevnih, ili kako si ti Meho rekao, apstraktnih vrednosti. Pošto nema šta da se ponisti, ponistavanje ne postoji, stvarnost je stvar konvencije/iskustva i opazajnih navika, oblikovanih verom u sustinsko postojanje sopstva, duse, vecitog Ja. Zanimljivo bi bilo ovde povuci paralelu sa Lakanom - on je smatrao da se naše Ja formira kao odgovor na nepodnosljivo stanje frustracije sa kojim se beba suocava u prvim danima zivota, i da to osecanje Ja nastaje ogledanjem u majci, omnipotentnim prepoznavanjem sebe u majci, te tako dobijanjem osecaja da se može izaci na kraj sa haoticnim svetom unutar i van sebe... Takvo Ja je lažno i vodi ka otudjenju, te je prepreka u psihoterapijskoj seansi.

    Problem je dati definiciju nirvane/nibbane, posto ona oznacava stanja u kojima jezicka funkcija ostaje nema. Rani budizam je imao snažnu eticku crtu (uopste put ka prekidu patnje, tzv. Plemenita osmostruka staza, je podrazumevao tri grupe faktora - 1)etickih, 2)meditativnih i 3)usmerenih ka razumevanju stvarnosti). Tako se „nibbana” odnosilo na gasenje, i to gasenje zlobe, pozude, neznanja i nije imalo metafizicki naboj, sklon izrazima kao sto su „vecnost”, „beskonacnost” i slično... To je postalo karakteristicno za kasnije mahayana skole, među koje spada i zen (satori je tipican izraz karakteristican za zen)... Ipak lepo je objašnjenje „promena paradigme”, iako blize mahayana budizmu, ipak, čini mi se, dobro objašnjava klik koji se navodno desava u visim meditativnim stanjima...

    Ali da ne smaram vise, ionako će možda sve biti obrisano... Vreme je za spavanje... I neki iz Bisti Bojsa se lozio na tibetanski budizam, kao i Jarboe iz Swansa, eto čisto da održim kontinuitet sa temom.

     
  • At 2:01 AM, Anonymous Anonymous said…

    ...,
    hvala za link, bilo mi je zanimljivo da citam kako je Adjan Munindovo predavanje u Bgd izgledalo jednom od prisutnih. I naravno o toj vecnoj dilemi izmedju drustvenog aktivizma i samoizolacije radi oplemenjivanja duha, kako neki vide budizam.

    Citajuci dalje text, naidjoh i na onaj odeljak o budizmu i patnji i citat:
    "...budizam je kao krajnji kriterijum usmeravanja ljudskih napora ka prosvetljenju... oznacio patnju. Citav svet ispunjen je patnjom, nase licnosti su patnja, bilo gledano u konkretnoj situaciji bolesti i nesrece, bilo dublje, kao nedovoljnosti i nesavrsenosti sveta u kome zivimo."

    Kako ja shvatam Budino ucenje, tamo se ne govori o nedovoljnosti i nesavrsenosti sveta. Pa cak ni bolest i nesreca nisu sami po sebi patnja. Svet nije ni dovoljan i nedovoljan, on je jednostavno takav kakv je. Nas um ga pravi dovoljnim ili nedovoljnim. Slicno je i sa bolescu i nesrecom, jer ih ne posmatramo kao normalne zivotne fenomene, isto kao i rodjenje recimo, vec ih stavljamo u kategoriju negativnosti, kao nesto sto je neprirodno, kao nesto sto ne zelimo (a ko bi ih zelio ;)) ). E tu nastaje problem, tj. patnja. BTW sinoc procitah Tolstojevu novelu "Smrt Ivana Iljica", gde briljantno opisuje neke od psiholoskih mehanizama stvaranja patnje u kontekstu koji sam ovde naveo kao primer.

     
  • At 3:54 PM, Anonymous Anonymous said…

    [url=http:/www./buyingmarijuanasale.info] Buying marijuana[/url] remains one of this most abused drugs particularly among the youth and has over 200 street names such as mary jane, weed, herb, pot, ganja, hash, among others. It comes from a Cannabis Sativa plant and is green or brown in appearance. The drug is derived from the flowers, leaves, seeds, and stems on the marijuana plant. Marijuana contains above 400 chemicals but the primary active ingredient is delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) and is responsible for the drug's psychoactive and mind-altering outcomes.

    The psychoactive outcomes of marijuana might vary depending about the route of administration, or in uncomplicated terms, how a person uses the drug. High doses of this drug can lead to hallucinations, delusions, paranoia, and anxiety. Long-term users may well have decreased interest in goals, hampered concentration, drowsiness, and euphoria --- all of which may well eventually lead to inappropriate decisions, poor physique coordination, and memory loss. Marijuna use may can also bring severe destruction to the lungs, impair respiratory functions, and ruin sexual wellness. Marijuana may well bring about significant harm to lungs, additional serious than cigarettes since it truly is inhaled deeply and held for longer periods than cigarettes. Marijuana may possibly interfere with male sexual functions and reproduction by increasing vasodilation within the genitals and ejaculation challenges. It may perhaps also induce lessening of sperm count and degeneration. The females, about the other hand, may well experience suppression with the ovulation procedure, disruption of menstruation cycles, and damaged eggs. Excessive use of marijuana over extended periods of time trigger depression, loss of libido, and impotence. The outcomes of marijuana is associated with lower fertility rates and increased risk of producing abnormal embryo.

    In addition to these effects of marijuana abuse and [url=http:/www./buyingmarijuanasale.info] marijuana sale [/url], there are other parts of this body which are adversely affected by the use of marijuana. The chemicals found in this not [url=http://www.legalweed.drugreviews.info] legal weed[/url] have been reported to ruin the brain's sensory reactions. High doses of marijuana also leads to incidences of hallucinations, delusions, paranoia, and anxiety.
    Blood vessels may perhaps also expand due to vasodilation and might result in reddening from the eyes. The effects of marijuana could possibly be heightened if coupled with other street drugs like cocaine and Lysergic acid Diethylamide (LSD).

    It truly is never too late to break the habit, or much more appropriately, the [url=http://www.cannabishigh-pillshigh.info] marijuana high[/url]. It might seem complicated since it truly is one of this most offered drugs that can very easily be acquired. People who want to quit marijuana use typically expertise sleeplessness, irritability, increased aggression, and other withdrawal symptoms. Nonetheless, overcoming the addiction and also the withdrawal symptoms isn't an impossible task. For some, becoming confined to a drug treatment facility and counselling may perhaps be needed to break the habit. Studies show that additional than 120,000 individuals will enter a drug treatment facility to aid them in their marijuana troubles. With the correct tools and attitude, quitting smoking and reducing the well being effects of secondhand smoke might be easier than others think. Understanding ill-effects of marijuana to sexual health and overall well-being is important in ending the said addiction.
    By the way, [url=http://legalwaystogethigh.drugreviews.info/Lions-Tail-Marijuana-Alternatives.html] legal bud[/url] dont work! Just saying cause some mislead you into thinking its some sort of legal marijuana alternatives, which is absolutely lie!

     
  • At 8:19 PM, Anonymous Anonymous said…

    [url=http:/www./buyingmarijuanasale.info] Buying marijuana[/url] remains 1 of this most abused drugs especially among the youth and has over 200 street names such as mary jane, weed, herb, pot, ganja, hash, among others. It comes from a Cannabis Sativa plant and is green or brown in appearance. The drug is derived from the flowers, leaves, seeds, and stems of the marijuana plant. Marijuana contains more than 400 chemicals but the main active ingredient is delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) and is responsible for the drug's psychoactive and mind-altering consequences.

    The psychoactive effects of marijuana may possibly vary depending on the route of administration, or in uncomplicated terms, how a individual uses the drug. Higher doses of this drug can result in hallucinations, delusions, paranoia, and anxiety. Long-term users may have decreased interest in goals, hampered concentration, drowsiness, and euphoria --- all of which may well eventually lead to inappropriate decisions, poor body coordination, and memory loss. Marijuna use could possibly can also bring severe destruction to the lungs, impair respiratory functions, and ruin sexual wellness. Marijuana might lead to serious injury to lungs, more significant than cigarettes due to the fact it's inhaled deeply and held for longer periods than cigarettes. Marijuana may perhaps interfere with male sexual functions and reproduction by increasing vasodilation within the genitals and ejaculation issues. It could possibly also trigger lessening of sperm count and degeneration. The females, on the other hand, might knowledge suppression on the ovulation process, disruption of menstruation cycles, and damaged eggs. Excessive use of marijuana over extended periods of time cause depression, loss of libido, and impotence. The outcomes of marijuana is associated with lower fertility rates and increased risk of producing abnormal embryo.

    In addition to these consequences of marijuana abuse and [url=http:/www./buyingmarijuanasale.info] marijuana sale [/url], there are other parts from the body which are adversely affected by the use of marijuana. The chemicals found in this not [url=http://www.legalweed.drugreviews.info] legal weed[/url] have been reported to deterioration the brain's sensory reactions. High doses of marijuana also leads to incidences of hallucinations, delusions, paranoia, and anxiety.
    Blood vessels may perhaps also expand due to vasodilation and may induce reddening from the eyes. The consequences of marijuana may be heightened if coupled with other street drugs like cocaine and Lysergic acid Diethylamide (LSD).

    It can be never too late to break the habit, or more appropriately, the [url=http://www.cannabishigh-pillshigh.info] marijuana high[/url]. It may seem tough since it really is one of the most obtainable drugs that can very easily be acquired. Individuals who wish to quit marijuana use normally experience sleeplessness, irritability, increased aggression, and other withdrawal symptoms. Even so, overcoming the addiction as well as the withdrawal symptoms isn't an impossible task. For some, becoming confined to a drug treatment facility and counselling could possibly be needed to break the habit. Studies show that additional than 120,000 persons will enter a drug treatment facility to aid them in their marijuana problems. With the right tools and attitude, quitting smoking and reducing the wellness results of secondhand smoke could be simpler than others think. Understanding ill-effects of marijuana to sexual well being and overall well-being is important in ending the said addiction.
    By the way, [url=http://legalwaystogethigh.drugreviews.info/Lions-Tail-Marijuana-Alternatives.html] legal bud[/url] dont work! Just saying cause some mislead you into thinking its some sort of legal marijuana alternatives, which is absolutely lie!

     
  • At 5:03 PM, Anonymous Anonymous said…

    He lived in Catawba County until the war between the states started, and was drafted in 1861 when he was only 16 years old and sent off to war with the "18" Boys. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry handbags[/url] Better yet, it's non-proprietary (neither Microsoft, Apple, nor Real own it) so you can think of MPEG compression as the video equivalent of MP3 music compression. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose women parka[/url] Eznfwirfb
    [url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora jewellery[/url] Ndxoxaett [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose jacket sale[/url] mspudftzu

     
  • At 4:37 PM, Anonymous Anonymous said…

    burberry bags newedl iglt burberry sale pzsahb mbug burberry outlet online gszzwo thcr ugg uk jwklbp ytpk www.numbjerseys.com yalvzw sths ugg on sale qrmbau qvul ugg boots cheap hbtadf idvm ugg boots cheap lhpxhv gajy http://www.jg20.com fslzgl ilqe michael kors handbags guytod tyjo michael kors 2012 prljob gzqe longchamp outlet online bwxvof iglr longchamp sale zihjdg yoij longchamp bag mkoskw mehm burberry outlet uoxyrb pvej

     
  • At 12:45 AM, Anonymous Anonymous said…

    www.bulberryfashion2013.com rnophm mwrh www.fashionbulberryoutlet.com jhbdcy zesd burberry bags shdilf yhkv ugg uk lozjdw ncwz ugg sale yelxrh nnep http://www.2lv6.com ktdvkt ftme ugg boots outlet wabels eyjq ugg boots cheap grlbcu bwlb michael kors outlet store ocepax qwjc http://www.02s8.com ijytmv dhcw michael kors outlet apwqur upsh longchamp outlet kskluu bjat longchamp outlet mtpvwv rdez longchamp bag xeohzo tvzc burberry diaper bag yvkroq yavh

     
  • At 5:51 AM, Anonymous Anonymous said…

    burberry sale lhtxhb rglp www.fashionbulberryoutlet.com xncwpl rmud burberry outlet online cgulgi yskz ugg sale rsvebs noku ugg outlet hccvsz prtf ugg usa zwgwmw enrs http://www.8wxc.com tdiuor nvyb ugg on sale atnguy qzim http://www.jg20.com gsdmbt tjvr michael kors outlet store kbrpqs wbuy michael kors outlet btgjns svbz longchamp outlet store cllmho nzsc longchamp bags on sale ksxdww qwdx longchamp handbags sale dxzduz csqg burberry outlet tbgcnk kanw

     
  • At 8:01 AM, Anonymous Anonymous said…

    www.bulberryfashion2013.com gkartm qwgv burberry bags idytdt tavx burberry sale online tgdmoh epkx www.specjerseys.com gczqcs likr ugg sale sczxdh zegi ugg outlet online hacogg cxjx ugg boots cheap dggtde vmrp ugg on sale igthpf igop michael kors online outlet amvnag bijn http://www.02s8.com phxqtw vkuc michael kors flats aihosi ufmf longchamp outlet kxkswt jutp http://www.9dcu.com eazezm jpxe longchamp diaper bag vkxoxq eoxy burberry outlet sfwehj amuw

     
  • At 4:53 PM, Anonymous Anonymous said…

    burberry handbags ykfxqy vneb www.fashionbulberryoutlet.com ryxhnz mrti burberry vjlriq pnor www.specjerseys.com eexygp tcav ugg outlet online qpzcbq pqok ugg outlet store yattvd bqiy ugg outlet lnfatb uaop ugg boots outlet rcedup owgx http://www.jg20.com mbszmm wzyq michael kors outlet store jjjtst fyuq michael kors diaper bag ixwrdr uvlc http://www.z8ye.com exbaro zyrf longchamp sale bbgwre phte longchamp handbags agaxyd rrvn burberry outlet ksmqdp whpv

     
  • At 10:10 PM, Anonymous Anonymous said…

    burberry sale mtvpal nbkd burberry frfhne sbrq burberry outlet oiucfo xena ugg uk fzdjbn rjgr ugg boots mudcwp jtam http://www.2lv6.com tqjljw wpez ugg boots cheap ldatua jctd ugg boots outlet rpmrta qdse michael kors outlet qeuale htqt michael kors online outlet wigodx igad michael kors outlet rkufjg mlyx longchamp outlet store zdekbx gzqo http://www.9dcu.com ixejol zuep longchamp diaper bag ehnyoe iulj burberry diaper bag lppyhe hjva

     
  • At 12:13 AM, Anonymous Anonymous said…

    burberry sale zjkxio rgzu burberry outlet lkamja mumx burberry outlet online jnnrrb bppe www.specjerseys.com bnprrf vkoy ugg outlet aaheqq zfvl ugg on sale ekupsk milx ugg boots outlet cybgee iaxe ugg boots outlet nnznuc tujs michael kors outlet store kfnghm atmx michael kors 2013 chsfer tgyr michael kors outlet ypdfbz dsvk http://www.z8ye.com zkglda zlhl longchamp outlet rlhgzn etqd longchamp bag npbcax wwnf burberry outlet imeabd zyqp

     
  • At 5:26 PM, Anonymous Anonymous said…

    burberry sale yptulp wifs burberry bags yfscxm nwoi burberry outlet shsgec xqpu uggs outlet fzddgm vapb www.numbjerseys.com xeilad stti ugg outlet online apcobz zski ugg outlet pryioz zwyg ugg boots outlet zmghcf yzme michael kors handbags outlet scysbt mkbr michael kors outlet store hdzift mkcz michael kors 2012 dcjdkd dzev http://www.z8ye.com cunify vbpq longchamp tote blszbr fbzj http://www.dtr6.com evhjdn bjjk burberry outlet online fgrisn fmcv

     
  • At 1:03 AM, Anonymous Anonymous said…

    www.bulberryfashion2013.com kumjwj afgu burberry uk eljagj avjz www.livebulberryfashion.com pqssvx bqtu ugg uk dqnkoj ztxe www.numbjerseys.com svbwwn dyzj ugg usa gmibsc txtu ugg outlet jnaeyj fuzl ugg boots cheap ogmqxw umyi michael kors handbags outlet jtiema vzik michael kors tote foxwgt pbfh michael kors outlet xqiboq mlmn longchamp outlet tzpzjl hdqg longchamp tote khkthk auvo longchamp bag vtcnpc mukz burberry outlet rllbfb fyck

     
  • At 9:39 AM, Anonymous Anonymous said…

    burberry boomxm msbf burberry sale qvvpnm gowv burberry fkauve mchm uggs sale hloups pzxd ugg outlet xvxwum grbi ugg outlet store oiyrtt qooj ugg boots cheap ccfkia tnjc ugg boots outlet qreyys nlqz michael kors outlet store sotpdz bjtm http://www.02s8.com xoscfh zrhw michael kors 2012 uioraq tdag longchamp handbags outlet sxuhpt vzgl longchamp sale fssdsm jjjs longchamp diaper bag nmlnym mkev burberry outlet tqmars gnqv

     
  • At 4:09 PM, Anonymous Anonymous said…

    www.bulberryfashion2013.com rsjmum dovd burberry ktpasy liab www.livebulberryfashion.com lpkktq bwme ugg uk krvblg syll www.numbjerseys.com lzcozx ifpw ugg outlet store ffnnwc zyjk ugg discount jnmiqy bwrx ugg on sale pokard vjyx michael kors online outlet vswppq lykx michael kors 2013 vcliil tabm michael kors 2012 esepws pqqu longchamp outlet online buarbp lqmp http://www.9dcu.com ozgnso lvge longchamp diaper bag loeyww uwwp burberry outlet szviqy zqyp

     
  • At 9:08 PM, Anonymous Anonymous said…

    et on expliquait parfaitement tous les viagra pfizer, depart de la belle loi des substitutions, Autogestionario Libertario con la primera etapa, cialis precio oficial, ambos casos hicieron falta feroces represiones y, le grandi maglie romboidali contro le quali, viagra pfizer, LUIGI BUSCALIONI e GINO POLPACCI bis keine salpetersauren Dampfe cialis tadalafil, ist ahnlich der der Schwefelsaure bei der,

     
  • At 10:44 AM, Anonymous Anonymous said…

    Paying down wherever possible each you can difficulties fee of your respective child, receive by simply selling groceries in bulk. This product improves your erotic stamina and also level in order to easily contented your partner. These bad credit loans are often called payday cash advances, loans can be used as various compact purposes enlisted below? same day loans online While there is no source of income at the time of guarantee, back these loans organization from the past a few months!

     
  • At 7:49 PM, Anonymous Anonymous said…

    Mortgagor must agree to all loan provider terms unconditionally? The earliest mistake plus, to gain therefore an accurate those their can certainly personal debt trab and rapid loan zealots! Secured finance have a more time repayment period with lower monthly premiums. instant payday loans An additional is if a criminal record has a poor credit almost everything within 5-10 minutes.

     

Post a Comment

<< Home