Pank je mrtav...

Yes that's right, punk is dead, It's just another cheap product for the consumers head.

Saturday, November 25, 2006

Studentski protest 2006 - nastavak...

Izvor: KONTRAPUNKT (www.kontra-punkt.info)

Deset godina od protesta studenata, inicijalno pokrenutog u Nišu da bi mu se dva dana kasnije priključili Beogradski studenti a potom potpuno preoteli i danas o svojim demokratskim dostignućima trubeli na sva zvona tokom otužne komemorativne šetnje, ipak se puno toga promenilo. Zapravo, nešto je ostalo i isto. To se pre svega odnosi na praksu preotimanja protestnih inicijativa koje orignalno potiču od drugih studentskih inicijativa.

U slučaju tekućeg beogradskog protesta to se odnosi na samonikli, samostalni studentski protest. Sa tim u vezi, vredi nešto reći i o stvarima koje su se promenile nakon ovih deset godina. Verovali ili ne, večeras ste na RTSu mogli da čujete šturo ali KOREKTNO izveštavanje o protestu, dok se izvikani B92 uveliko koristio matricom Miloševićeve televizije: potpuno pomerajući foks sa izvorne studentske inicijative - koja se ne iscrpljuje u zahtevu za izednačavanjem diploma, već na prvo mesto stavlja smanjenje visine školarina i ističe socijalni kontekst svog protesta - potpomažu tekući pokušaj preotimanja protesta od strane nekolicine zvaničnih studentskih organizacija, uz stereotipizaciju i stigmatizovanje pobunjenih studenata. Pored toga, osvrćući se na tekuću blokadu filozofskog fakulteta, sasvim tendenciozno su govorili o vređanju Čede Jovanovića - lidera LPDa - od strane "anarho-liberala", a potom (u sledećem izdanju vesti), "anarhosindikalista". No, šta se zapravo dogodilio i još uvek se događa?

Danas je tokom protesta, pomalo navrat na nos, doneta odluka da se započne sa blokadom fakulteta. Sve je to koincidiralo sa tekućim protestom u organizaciji zvaničnih studentskih organizacija, a povodom obeležavanja 10-godišnjice anti-miloševoćevskih protesta. Planirani program komemoracije uključivao je i ponešto govorancija ali i svečanu tribinu gde je prvoboračka elita nameravala da se po ko zna koji put upusti u trans oduševljavanja samima sobom.

Međutim, kako je to podrazumevalo i dolazak određenih političara na fakultet - u jeku predizborne kampanja i (kako će se kasnije saznati) protiv izričite zabrane dekana - studenti i studentkinje autentičnog studentskog protesta su imali/e šta da kažu i urade po tom pitanju.

Najpre je Čedom Antić (G17) uz povike: "Napolje! Napolje!" oteran sa fakulteta, da bi nešto kasnije i njegov imenjak iz LDP-a doživeo to isto. Ipak, samovureni Čedomir Jovanović je pokušao da se suprotstavi studentima i nasrnuo na jednog od njih - udarivši u megafon koji je ovaj držao u ruci. Takođe, njegovo obezbeđenje je na kvarno udaralo ljude (kolenima i "diskretnim" šutiranjem) koji bi prišli presvetom Čedomiru. Sve je to snimala televizija, ili čak dve. Nešto od toga smo mogli uz brutalnu montažu (komentar je bio katastrofalan!) da vidimo na B92 večeras u vestima. Nakon što se sumornog lica, praćen obezbeđenjem spustio na međusprat između prizemlja i prvog sprata, praćen povicima: "Napolje! Napolje!" (Ne sećam se da li mu je neko dozivao i: "Lopove!" ili tako nešto), jedan od studenata ga je otpozdravio salutirajući u nacističkom seig heil maniru. Na to je Čeda odlepio i pokušao da pripreti pomenutom studentu, koji je i dalje pokzivao "dokle je pao snijeg lani". Dok to traje, obezbeđenje se sve vreme nervozno breca. Čeda potom odlazi i dalje praćen povicima, da bi se, nakon što je negde odložio svoju predizbornu alatku - tj. svoje dete - vratio do fakulteta i pokušao ponovo da preti studentima. Naišao je na čvrst otpor (koji nije Otpor!, naravno) i potom se izgubio!

Nakon toga je produženo sa protestom. Fakultet je pod kontrolom studenata koji kontrolišu da li se unosi alkohol - što je, po dogovoru, zabranjeno tokom trajanja protesta - puštajući na faks samo studente sa indeksom i predstavnike medija.

Koliko videh u vestima, bilo je i nekog pregovaranja sa dekanom, ali o tome ne mogu ništa više da kažem jer nisam tada bio prisutan.

Još jednom moram da skrenem pažnju da je uveliko u toku BRUTALNA kampanja prikrivanja istine od strane, pre svih, B92 koja je očigledno svrstana uz Čedin politički blok i anemične strudente iz zvaničnih studentskih organizacija koji bi do veka da reanimiraju folklor studentskog protesta a ne da budu zaista njegov integralni deo.

Dođite do filozofskog fakulteta i uverite se sami u ono što se tamo dešava. U najkraćem, afmosfera je pozitivna i obećavajuća!

(izvinjavam se zbog mogućih gramatičkih, stilskih i grešaka u kucanju - jaku sam umoran i ne mogu sada da vodim računa o tome...)

Pozdrav,

subcomandante insurgente

0 Comments:

Post a Comment

<< Home